Hoe logisch dit ook klinkt, in de praktijk komt het vaak voor dat mensen zowel qua inhoud als vorm te weinig rekening houden met degene die zij willen bereiken. In deze bouwsteen vind je informatie die gebruikt kan worden in de communicatie met relevante partijen binnen de gemeentelijke gezinsaanpak geletterdheid. Onderstaande informatie geeft handvatten bij de communicatie met beleidsmakers, uitvoeringspartners, maar ook bij het contact met de doelgroep van gezinnen.
Communicatie beleidsmakers en uitvoeringspartners
- Samen voor Taal (Stichting Pas) - Een omschrijving van Samen voor Taal, de gezamenlijke gezinsaanpak in Arnhem. Ook interessant is de interactieve praatplaat die in Arnhem is ontwikkeld.
- Praatplaat gezinsaanpak (Gemeente Eemsdelta) - De praatplaat laat zien wat het belangrijkste taalaanbod is voor kinderen, gezinnen en ouders in de gemeente Eemsdelta.
- Campagne en Toolkit Doe meer met taal (Rijksoverheid) - Materialen die zijn te downloaden en in te zetten in communicatie-uitingen. Ontwikkeld voor NT1’ers in de leeftijd van 20 tot en met 49 jaar.
Communicatie met gezinnen uit de doelgroep
- Zoekeenvoudigewoorden.nl (BureauTaal) - Een gratis online tool die helpt om teksten op niveau B1 of A2 te schrijven.
- Stichting ABC - Een vrijwilligersorganisatie van en voor laaggeletterden in heel Nederland, die onder andere websites en teksten op heldere communicatie test.
- Klinkende taal (Loo van Eck) - Software die helpt heldere teksten te schrijven.
- Training Schrijven op B1-niveau (BureauTaal/Loo van Eck) - Verschillende organisaties geven trainingen om op B1-niveau te leren schrijven.